Σεξουαλικές Λοιμώξεις

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα αποτελούν τη συχνότερη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων του άνδρα. Πρόκειται για αλλοιώσεις του δέρματος ή των βλεννογόνων που προκαλούνται ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων “Human Papilloma viruses”(HPV). Μοιάζουν με μικρές διογκώσεις σαν σπίλοι (ελιές), μπορεί να είναι οξυτενή ή επίπεδα κι έχουν γρήγορη ανάπτυξη. Τις περισσότερες φορές έχουν ανθοκραμβοειδή όψη σαν μικρά ‘’κουνουπίδια’’ και έχουν λευκό ή ροζ χρώμα.  Ο τρόπος μετάδοσης τους είναι η άμεση δερματική επαφή με βλάβες των γεννητικών οργάνων κατά το σεξ ή το ερωτικό παιχνίδι ενώ σπανίως περιγράφεται και μετάδοση από αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με δερματικές βλάβες των γεννητικών οργάνων (ξυραφάκια, μολυσμένες πετσέτες ή εσώρουχα).

Στους άντρες εντοπίζονται κυρίως στο πέος, τόσο στην βάλανο όσο και πιο κάτω. Ενώ είναι δυνατών όμως να αναπτυχθούν και σε άλλες θέσεις όπως στο όσχεο, στην ηβική χώρα, στις μηροβουβωνικές χώρες, περιπρωκτικά ή και στον στοματοφάρυγγα. Σπανίως μπορεί να εντοπιστούν στην ουρήθρα κάτι που επιβάλει ουρηθροκυστεοσκόπηση κι ενδοσκοπική θεραπεία.

Ηλεκτροκαυτηριασμός κονδυλωμάτων

Η αντιμετώπιση τους συνιστά την καταστροφή των κονδυλωμάτων, κάτι που επιτυγχάνεται με δίαφορες μεθόδους όπως τον ηλεκτροκαυτηριασμό, την φωτοπηξία, την χειρουργική αφαίρεση ( σε μεγάλα πλαταιά και παραμελημένα κονδυλώματα) κι ενδοσκοπικά όταν αυτά αναπτύσσονται εσωτερικά ( ουρήθρα, έντερο). Χρησιμοποιούνται και φαρμακευτικά σκευάσματα για τοπική χρήση, που όμως πολλές φορές δεν λύνουν ριζικά το πρόβλημα. Ο ηλεκτροκαυτηριασμός με χειρουργική διαθερμία και τοπική αναισθησία,  αποτελεί τον πιο συνηθισμένο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης, ενώ σε εκτεταμένες βλάβες με μεγάλη διασπορά μπορεί να χρειαστούν κι επαναληπτικές συνεδρίες. Μετά τον καυτηριασμό των κονδυλωμάτων ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθεί επισκοπικά τις περιοχές όπου είχαν αναπτυχθεί καθώς και να ελέγχεται από τον θεράποντα Ουρολόγο προληπτικά για κάποιους μήνες.

Ο Ουρολόγος Χειρουργός Σταύρος Καζαντζίδης, σε ασθενείς με οξυτενή κονδυλώματα, εφαρμόζει θεραπείες με διαθερμία (ηλεκτροκαυτηριασμό) για την καταστροφή των κονδυλωμάτων ή και άλλες τεχνικές, ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της βλάβης.

ΑΛΛΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ