Εύκαμπτη κυστεοσκόπηση

Η κυστεοσκόπηση είναι μια διαγνωστική εξέταση που πραγματοποιείται από Ουρολόγο. Πρόκειται για ενδοσκοπική εξέταση, με την οποία ελέγχεται επισκοπικά η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη.

Η κυστεοσκόπηση πραγματοποιείται σε ασθενείς που:

Κυστεοσκόπιση

Η κυστεοσκόπηση έχει πλέον αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν που ήταν επώδυνη και αιματηρή. Διενεργείται πλέον με σύγχρονο, εύκαμπτο κυστεοσκόπιο, τελευταίας γενιάς που κάνει την εξέταση εύκολη και εντελώς ανώδυνη. Η εξέταση της εύκαμπτης κυστεοσκόπησης γίνεται στο ιατρείο με τοπική αναισθησία. Δε χρειάζεται καμία προετοιμασία για την εύκαμπτη κυστεοσκόπηση. Με τη βοήθεια ειδικού εργαλείου (κυστεοσκοπίου) που φέρει ειδική κάμερα, μπορούμε να δούμε το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Οι εικόνες καταγράφονται σε βίντεο ή φωτογραφίες.

Σπάνια εμφανίζονται επιπλοκές κι αυτές συνδέονται κυρίως με την χρήση παλαιού τύπου, άκαμπτο κυστεοσκόπιο. Οι συχνότερες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι : συχνουρία, καυσουρία, ουρολοίμωξη ή ήπια αιματουρία. Συνήθως όμως είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται εύκολα με τη λήψη άφθονων υγρών και αντιβιοτικών αν χρειαστεί. Αμέσως μετά την εξέταση ο ασθενής μπορεί να εργαστεί και να φάει ελεύθερα.

Φωτοδυναμική φθορίζουσα κυστεοσκόπηση με χρήση μπλέ φωτός

Η κυστεοσκόπηση με την χρήση μπλέ φωτός αποτελεί  εναλλακτική νεότερη μέθοδο κυστεοσκόπησης, που χρησιμοποιεί την φωτοδυναμική προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτες μικροσκοπικές βλάβες στην ουροδόχο κύστη (πιθανές καρκινικές βλάβες). Αυτές λόγω του μεγέθους τους, σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ δύσκολο να διακριθούν με το λευκό φως και την κλασική κυστεοσκόπηση.

Για την κυστεοσκόπηση με μπλε φως χρειάζεται να προηγηθεί η έγχυση ενός ειδικού φαρμάκου στην ουροδόχο κύστη τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Φωτοδυναμική κυστεοσκόπηση μπορεί να γίνει και χωρίς μπλε φως, με την χρήση σε κάθε περίπτωση ειδικής κάμερας με φίλτρα φωτός. Γίνεται στην κλινική και εάν βρεθούν ύποπτα ευρήματα, βοηθά να ληφθούν με ακρίβεια βιοψίες από τα ύποπτα σημεία. Οι φωτοδυναμικές κυστεοσκοπήσεις αποτελούν πολύ σημαντική εξέλιξη ειδικά για τα θηλώματα της ουροδόχου κύστης.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ