Καρκίνος Νεφρού – Νεφρεκτομή

Καρκίνος Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού δεν έχει σαφή αιτιολογία. Μπορεί να εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς που υποβάλλονται πολλά χρόνια σε αιμοκάθαρση ή εμφανίζουν χρόνια φλεγμονή λόγω εκτεταμένης νεφρολιθίασης. Επίσης, άτομα με καλοήθεις όγκους νεφρών πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά για τον φόβο πιθανής εξαλλαγής.

Στα κύρια συμπτώματά του είναι κυρίως η αιματουρία και λιγότερο το ήπιο άλγος στην σύστοιχη νεφρική χώρα . Συχνά ανευρίσκεται μετά από τυχαίες απεικονιστικές εξετάσεις συνήθως για άλλη αιτία (υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία) ή σε προχωρημένα στάδια από την οσφυϊκή μάζα και το οσφυϊκό άλγος, την απώλεια βάρους, τον πυρετό και την πιθανή αιφνίδια ανάπτυξη κιρσοκήλης σε άρρενες.

Καρκίνος Νεφρού

Ο καρκίνος του νεφρού έχει ως κύρια θεραπεία το ριζικό χειρουργείο, του οποίου τα αποτελέσματα από τη βιοψία θα δώσουν και στοιχεία για την πορεία της νόσου.
Θεραπεία εκλογής είναι η ριζική νεφρεκτομή μαζί με το περινεφρικό λίπος, το σύστοιχο επινεφρίδιο και τον λεμφαδενικό καθαρισμό en block, για την αποφυγή διασποράς καρκινικών κυττάρων κατά τους χειρισμούς παρασκευής του νεφρού.

Η πρόγνωση των ασθενών με εντοπισμένο καρκίνο του νεφρού μετά τη νεφρεκτομή είναι εξαιρετική, σε αντίθεση με αυτή των ασθενών με μεταστατική νόσο.

Ριζική Νεφρεκτομή

Η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή διενεργείται με γενική αναισθησία μέσα από 3 μικρές (1cm) τομές στην κοιλιακή χώρα από όπου με μικρή επέκτασή τους όταν χρειάζεται, αφαιρείται αυτούσιος ο νεφρός. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί κατά την διάρκεια της να μετατραπεί σε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, εάν υπάρχει δυσκολία κατά τη διάρκεια της Λαπαροσκοπικής διαδικασίας.

Η ρομποτική νεφρεκτομή με τη συνδρομή του διεγχειρητικού (3D) υπερήχου έχει ιδιαίτερη αξία στην αφαίρεση όγκων νεφρού με δύσκολη πρόσβαση.

Έναντι της ανοιχτής χειρουργικής και οι δύο τεχνικές πλεονεκτούν εντυπωσιακά διότι είναι σημαντικά λιγότερος ο μετεγχειρητικός πόνος, μικρότερη η παραμονή στην κλινική, άμεση η επάνοδος στην καθημερινότητα και καλύτερο το αισθητικό αποτέλεσμα.

Μερική Νεφρεκτομή

Η μερική νεφρεκτομή είναι η αφαίρεση τμήματος του νεφρού ή μόνο του όγκου του πάσχοντος νεφρού με σκοπό την διατήρηση του μεγαλύτερου και υγιούς τμήματος του νεφρού. Η επέμβαση πραγματοποιείται σε ασθενείς με μικρό, έως 4 εκατοστά όγκο ο οποίος βρίσκεται στην περιφέρεια του νεφρού. Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε άτομα με έναν μόνο νεφρό ή όταν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη όγκου και στον άλλο νεφρό, ώστε να μη χαθεί απόλυτα η νεφρική λειτουργία και ο ασθενής οδηγηθεί σε χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Με τη ρομποτική χειρουργική η επέμβαση γίνεται με μικρότερες τομές, μικρότερο χρόνο νοσηλείας, πολύ μικρότερο πόνο και πιθανότητα λοίμωξης. Έχοντας έτσι γρηγορότερη ανάρρωση έναντι της ανοιχτής μερικής νεφρεκτομής

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ