Πυελονεφρίτιδα

Πυελονεφρίτιδα ονομάζεται η ουρολοίμωξη με συμμετοχή των νεφρών, από μικρόβια που μεταφέρθηκαν από την ουροδόχο κύστη στους νεφρούς και αποτελεί επείγον ουρολογικό πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ενοχοποιούνται Gram (-) μικρόβια, που μπορεί να ανευρίσκονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα. Η οξεία πυελονεφρίτιδα αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς και εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε ουροσήψη ή και νεφρική ανεπάρκεια.

Η πάθηση εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ρίγος, πόνο στην κοιλιά και πιθανή δυσουρία που μπορεί να προηγείται των υπόλοιπων συμπτωμάτων.

Ασθενής με αντίστοιχα συμπτώματα οφείλει να επισκεπτεί το ταχύτερο τον Ουρολόγο. Διενεργείται κλινική εξέταση, υπερηχογραφικός έλεγχος του ουροποιητικού, εργαστηριακές εξετάσεις και περαιτέρω απεικόνιση με αξονική τομογραφία κοιλίας επί συγκεκριμένων ενδείξεων. Στον ασθενή χορηγείται αντιβιοτική αγωγή ευρέως φάσματος ή στοχευμένα εφόσον υπάρχουν αποτελέσματα από καλλιέργειες ούρων. Σε επιπλεγμένες περιπτώσεις ο ασθενής χρειάζεται νοσηλεία για ενδοφλέβια χορήγηση θεραπείας.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ