Θηλώματα Ουροδόχου Κύστης (επιφανειακός καρκίνος)

Θηλώματα ουροδόχου κύστης: Συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία

Τι είναι τα θηλώματα στην ουροδόχο κύστη

Τα «θηλώματα» αποτελούν τον επιφανειακό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως από μεταβατικό επιθήλιο, που περιορίζονται μόνο στον βλεννογόνο και υποβλεννογόνιο χιτώνα της δηλαδή δε διηθούν το μυϊκό της χιτώνα. Ο όρος προέρχεται από τη θηλωματώδη όψη που εμφανίζουν και μοιάζουν με «θάμνους» ή πολυποδειδή μορφώματα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις τα «θηλώματα» μπορεί να είναι καλοήθη, συνήθως όμως πρόκειται για κακοήθεις σχηματισμούς.

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο συχνότερος της ουροποιητικής οδού. Είναι συχνότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Δεν δίνει συμπτώματα, αλλά ευτυχώς, όταν ανακαλύπτεται, στις περισσότερες περιπτώσεις (80%), βρίσκεται στο στάδιο του επιφανειακού καρκίνου, χωρίς να έχει διαπεράσει το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης και χωρίς να έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις.

Άτομα τα οποία κινδυνεύουν να αναπτύξουν καρκίνο της κύστης είναι: οι καπνιστές (τριπλάσιος κίνδυνος), οι βιομηχανικοί εργάτες που ασχολούνται με εκτυπώσεις, επεξεργασία σιδήρου, αλουμινίου, με βαφές, με προϊόντα πετρελαίου, ελαστικών, πλαστικών και πίσσα.

Τα θηλώματα ουροδόχου κύστης είναι μία απαιτητική στην αντιμετώπισή της πάθηση, καθώς απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.

Συμπτώματα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης

Κάθε αιματουρία πρέπει αμέσως να ελέγχεται στον Ουρολόγο με υπερηχογράφημα νεφρών και κύστης, με αξονική πυελογραφία ή αξονική τομογραφία κοιλίας, με κυτταρολογικές εξετάσεις και με διαγνωστική εύκαμπτη κυστεοσκόπηση. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με τη λήψη βιοψίας η οποία θα δώσει και τον βαθμό της διήθησης, γιατί από αυτόν εξαρτάται η εξέλιξη, η πρόγνωση και το είδος της θεραπείας.

Διουρηθρική εκτομή

Η αντιμετώπιση των θηλωμάτων γίνεται μόνο με την ενδοσκοπική διουρηθρική εκτομή τους. Στον ασθενή υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία με την χρήση του ρεζεκτοσκοπίου, γίνεται η εκτομή του  όγκου από το τοίχωμα της κύστεως. Η περιοχή της εκτομής καυτηριάζεται με τη χρήση διαθερμίας, ώστε να ελεγχθεί πιθανή αιμορραγία αλλά και για να εξαχνωθούν πιθανά υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα. Ο ιστός που αφαιρείται αποστέλλεται για βιοψία.

Ο Ουρολόγος Χειρουργός Σταύρος Καζαντζίδης, εξειδικευμένος στην διουρηθρική εκτομή εφαρμόζει την ακόμη πιο αποτελεσματική διουρηθρική εκτομή με φωτοδυναμική τεχνική ή «μπλε φως», για τον καλύτερο εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων. Αποτελεί μια αποτελεσματική μέθοδο για να μειωθούν οι υποτροπές και επομένως οι πολλές και επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις. Έχει δημοσιεύσει μελέτη σε διεθνές ουρολογικό περιοδικό  από 130 ασθενείς στους οποίους χρησιμοποίησε τη φώτοδυναμική τεχνική, για την αποδεδειγμένη καλύτερη ανίχνευση των θηλωμάτων και την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών, με διεθνή παρουσίαση της μελέτης στο Παναμερικανικό Ουρολογικό Συνέδριο στην Βοστώνη AUA 2017

seminario

Ενδοκυστικές εγχύσεις

Μετά την πλήρη διουρηθρική εκτομή του όγκου, ως συμπληρωματική, επικουρική θεραπεία, μπορεί να εφαρμοστούν οι ενδοκυστικές εγχύσεις με τοπικό χημειοθεραπευτικό ή τοπικό ανσοθεραπευτικό φάρμακο, που σαν στόχο έχουν να μειώσουν την πρόοδο της νόσου αλλά και τον ρυθμό υποτροπής. Ο Ουρολόγος Χειρουργός Σταύρος Καζαντζίδης, έχει εμπειρία άνω των 1.000 ασθενών που χρειάστηκαν επικουρική θεραπεία με ενδοκυστικές εγχύσεις, ως υπεύθυνος του αντίστοιχου Ιατρείου της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ στην οποία έχει θητεύσει επί 12ετία.
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ