Διαγνωστική Ουρητηροσκόπηση

 Η Ουρητηροσκόπηση μπορεί να είναι επεμβατική πράξη για την ενδοσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του ουρητήρα και της νεφρικής πυέλου, με συχνότερη αυτών, τη λιθίαση.

Η διαγνωστική Ουρητηροσκόπηση προηγείται της επεμβατικής ουρητηροσκόπησης. Διενεργείται όταν ο Ουρολόγος Χειρουργός έχει ενδείξεις και ευρήματα για τα οποία πρέπει να προβεί σε διαγνωστικό έλεγχο βλέποντας «από μέσα», για την οριστική επιβεβαίωση του υπάρχοντος προβλήματος.

Νεφρός, Ουρητήρας

Με τη διαγνωστική ουρητηροσκόπηση, ο Ουρολόγος περνάει μέσα στην ουροδόχο κύστη το ουρητηροσκόπιο που είναι ένα ειδικό, λεπτό και μακρύ εργαλείο που φέρει μικροκάμερα, ώστε με άριστη όραση να εξετάσει εσωτερικά τον ουρητήρα (το σωληνάκι που μεταφέρει τα ούρα από το νεφρό στην ουροδόχο κύστη) σε όλο το μήκος του.

Υπάρχουν δύο είδη ουρητηροσκοπίων, τα εύκαμπτα και τα ημιάκαμπτα. Τα χρησιμοποιεί, ανάλογα με την πάθηση που διερευνά ο Χειρουργός. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει και λαβίδα βιοψίας, ενώ εάν η διαγνωστική εξέταση μετατραπεί στην πορεία και σε επεμβατική,  τότε μπορεί να εισαχθούν και εργαλεία λιθοτριψίας, ίνες laser κ.ά.

Η Ουρητηροσκόπηση είναι μία μικρή επέμβαση και γίνεται στην κλινική με γενική αναισθησία, ώστε να μην πονά καθόλου ο ασθενής και να χαλαρώσουν οι μυς του για την πιο εύκολη διεξαγωγή της.

Από τα αποτελέσματα της διαγνωστικής αυτής εξέτασης θα προκύψει εάν ένα μόρφωμα στον ουρητήρα είναι όγκος ή όχι, εάν μπορεί να γίνει διάνοιξη ενός στενώματος και να λάβουμε πολύ σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία του ουρητήρα.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ