Κυστίτιδα ονομάζεται η λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως και είναι πολύ συνηθισμένη σε γυναίκες σεξουαλικά ενεργές ή μετά την εμμηνόπαυση. Στους άνδρες σπανίως μπορεί να εμφανιστεί μεμονομένα και συνήθως παρατηρείται συμμετοχή του προστάτη και χαρακτηρίζεται σαν προστατοκυστίτιδα.
Η κυστίτιδα προκαλείται από κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό (κολοβακτηρίδιο, εντερόκοκκο, πρωτέα, ψευδομονάδα, κ.α) που συνήθως εισχωρεί από το έντερο ή τον κόλπο μέσω της ουρήθρας και προκαλεί φλεγμονή. Ο μηχανισμός πρόκλησης μπορεί να σχετίζεται κακή υγιεινή, με τον σακχαρώδη διαβήτη, την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την ακράτεια ούρων και την χρήση πανών ακράτειας, την χρήση διαλειπόντων αυτοκαθετηριασμών ή μόνιμου ουροκαθετήρα. Ιδίως στις γυναίκες μπορεί να έχει σχέση με την σεξουαλική τους δραστηριότητα, το διάφραγμα αντισύλληψης, την πιθανή ατροφία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση ή με ανατομικές διαταραχές όπως η κυστεοκήλη, η ορθοκήλη, το εκτρόπιο ουρήθρας, κ.α.
Εκδηλώνεται με συχνοουρία, επιτακτική ανάγκη ούρησης, καυσουρία, πυελικό πόνο, θολά και δύσοσμα ούρα έως και αιματουρία.
Η ήπια κυστίτιδα μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της αλλά αν δεν χορηγηθεί θεραπεία είναι πιθανό το ίδιο άτομο να υποτροπιάζει συχνά. Ειδικά στις γυναίκες που μπορεί να ταλαιπωρούνται από έναν φαύλο κύκλο υποτροπιάζουσων κυστίτιδων και κολπίτιδων με έκπτωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας τους και της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Ενίοτε μπορεί να προκληθεί ανιούσα λοίμωξη κι εντέλει πυελονεφρίτιδα με υψηλό πυρετό που σε κάποιες περιπτώσεις να χρήζει μέχρι και νοσηλείας.
Ο Ουρολόγος Χειρουργός Καζαντζίδης Σταύρος, διενεργεί κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα ουροποιητικού στο Ιατρείο του και με τον κατάλληλο εργαστηριακό έλεγχο προσδιορίζει τον παθογόνο μηχανισμό κι αίτιο. Έτσι στοχευμένα χορηγεί τα κατάλληλα φάρμακα ( αντιβιοτικά, προβιοτικά, φυτικά σκευάσματα κ.α) για την εκρίζωση της αιτίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκείνων των περιπτώσεων που υποτροπιάζουν πολύ τακτικά.