Η συστροφή όρχεως είναι μια επείγουσα παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη συστροφή και τον στραγγαλισμό του σπερματικού τόνου του όρχεως. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς άνδρες.
Το σύμπτωμα είναι ο αιφνίδιος, οξύς πόνος στον όρχι, πόνος στο υπογάστριο με αντανάκλαση στην βουβωνική χώρα της ίδιας πλευράς, εμέτους ή ναυτία. Ο όρχις ψηλαφάται διογκωμένος και επώδυνος και φαίνεται σαν να έχει τραβηχτεί ψηλά σε θέση πιο κοντά στο έξω στόμιο του βουβωνικού πόρου. Απαιτείται κατά την εξέταση από τον Ουρολόγο να διαχωριστεί από την οξεία επιδιδυμίτιδα ή ορχίτιδα ή από τραύμα.
Η διάγνωση γίνεται με έγχρωμο Triplex υπερηχογράφημα του οσχέου, όπου παρατηρείται απουσία αιματικής ροής στον πάσχοντα όρχι, ενώ εάν ο πόνος οφείλεται σε φλεγμονές, τότε η αιμάτωση είναι συνήθως αυξημένη.
Η ανάταξη με χειρισμούς από τον ιατρό, σπάνια είναι επιτυχής. Η συστροφή του όρχεως πρέπει να αντιμετωπίζεται χειρουργικά το αργότερο σε 5-8 ώρες διότι αλλιώς ο όρχις μπορεί να νεκρωθεί από την παρατεταμένη ισχαιμία.
Διενεργείται χειρουργική ανάταξη της συστροφής και ορχεοπηξία (καθήλωση του όρχεως με ράμματα μέσα στο όσχεο), όταν ο όρχις είναι βιώσιμος. Ορχεοπηξία συνιστάται σε δεύτερο χρόνο και στις περιπτώσεις επιτυχούς ανάταξης με χειρισμούς, λόγω του μεγάλου κινδύνου υποτροπής.
Αν ο όρχις είναι νεκρωμένος πραγματοποιείται ορχεκτομή. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνεται ορχεοπηξία και στον άλλο όρχι για την αποφυγή του κινδύνου συστροφής στο μέλλον.