Καρκίνος Πυέλου & Ουρητήρα

Καρκίνος της Πυέλου & του Ουρητήρα

Πρόκειται για έναν σπάνιο καρκίνο, που στην πλειονότητα του είναι εκ μεταβατικού επιθηλίου, όπως δηλαδή και ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και σε ηλικίες άνω των 60 ετών αλλά και σε ασθενείς που έχουν ήδη ιστορικό εμφάνισης θηλωμάτων ουροδόχου κύστεως. Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί να είναι κοινοί με αυτούς του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, όπως το κάπνισμα, η απασχόληση στην βιομηχανία ελαστικών, χρωμάτων, καπνού και μεταλλουργίας. Ενώ και η κλινική εικόνα στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να είναι παρόμοια, με καθόλου συμπτώματα ή μοναδικό κύριο σημείο την ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία. Σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα κωλικού λόγω υδρονέφρωσης, από πιθανή απόφραξη που μπορεί να προκαλεί το νεόπλασμα ή πήγματα αίματος στον σύστοιχο νεφρό. Η αντιμετώπιση του καρκίνου της νεφρικής πυέλου ή του ουρητήρα, συνιστά την αφαίρεση του νεφρού μαζί με ολόκληρο τον ουρητήρα (λαπαροσκοπική ή ρομποτική νεφρο-ουρητηρεκτομή).

 Υπάρχουν και περιπτώσεις καρκίνου του ουρητήρα, όπου εφαρμόζεται η αφαίρεση ενός μόνο τμήματός του ουρητήρα με τελικό – τελική αναστόμωση σε υγιή όρια ή ακόμη και του όγκου ενδοσκοπικά, χωρίς αυτήν την μέθοδο να αποτελεί τον συνήθη κανόνα αντιμετώπισης. 

Η νέφρο-ουρητηρεκτομή είναι μια μεγάλη και σοβαρή επέμβαση. Με την χρήση της Λαπαροσκοπικής ή Ρομποτικής τεχνικής προσφέρεται στον ασθενή ταχεία ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή στις καθημερινές του δραστηριότητες, καθώς αποφεύγεται η βαρύτητα ενός ανοιχτού χειρουργείου.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ