Λιθίαση Νεφρών & Ουρητήρων

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει λίθο νεφρού σε κάποια φάση της ζωής του. Οι λίθοι σχηματίζονται όταν υπάρχει διαταραχή στο ισοζύγιο των αλάτων που αποβάλλονται διαλυμένα στα ούρα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με τις ανατομικές ιδιαιτερότητες του καθένα, την ποσότητα του νερού που προσλαμβάνουμε ή που χάνουμε από το σώμα μας καθώς και με διάφορες ουσίες στα ούρα οι οποίες πυροδοτούν το σχηματισμό κρυστάλλων κι εν συνεχεία λίθων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κρυστάλλων αποβάλλονται με τα ούρα κατά την ούρηση. Μερικές φορές όμως για διάφορους λόγους, μεγαλώνουν σε μέγεθος ή προσκολλώνται μεταξύ τους μέσα στο νεφρό και σχηματίζουν λίθους νεφρών, σημαντικών διαστάσεων. Κάποιοι από αυτούς τους λίθους μπορεί να περάσουν από τον ουρητήρα και να αποβληθούν αυτόματα, ενώ κάποιοι μπορεί να παραμείνουν στον ουρητήρα ή στο νεφρό και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο. Όταν ένας λίθος ενσφηνωθεί οπουδήποτε εντός της της ουροφόρου οδού, προκαλώντας απόφραξη και αδυναμία στα ούρα που παράγονται από τον νεφρό να αποβληθούν αυτόματα, τότε προκαλεί κωλικό του νεφρού λόγω της διάτασης που προκύπτει ύπερθεν της απόφραξης από τα παραγόμενα ούρα.

lithiasi

Η λιθίαση του νεφρού ή του ουρητήρα είναι μία συχνή πάθηση. Περίπου ένας στους δέκα ανθρώπους θα εμφανίσει λίθο τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Στη νότια Ευρώπη και στις θερμότερες χώρες είναι ακόμη συχνότερη, με τους άνδρες να εμφανίζουν λιθίαση συχνότερα από τις γυναίκες. Οι ασθενείς που εμφάνισαν μία φορά λίθο έχουν σημαντική πιθανότητα να εμφανίσουν ξανά.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για να σχηματίσουν λίθο νεφρού έχουν οι εξής ομάδες ανθρώπων:

Θεραπείες για την αντιμετώπιση της λιθίασης του νεφρού

Εάν ο λίθος έχει σημαντικές πιθανότητες να αποβληθεί αυτόματα, τότε περιμένουμε υπο παρακολούθηση κάποιες ημέρες. Όταν δε μπορεί να αποβληθεί και ο πόνος είναι δυνατός και συνεχόμενος ή προκαλεί πυρετό και σημαντικού βαθμού υδρονέφρωση θα χρειαστεί να παρέμβει ο Ουρολόγος Χειρουργός.

Εάν κινδυνεύει ο νεφρός, η παρέμβαση είναι η επείγουσα τοποθέτηση ουρητηρικού stent. Το ουρητηρικό stent είναι ένα σωληνάκι που τοποθετείται από την ουροδόχο κύστη έως το νεφρό, παρακάμπτει την πέτρα και βοηθάει στην αποβολή των παραγόμενων ούρων του αποφραχθέντος νεφρού.

Εάν απαιτείται η αφαίρεση λίθου διότι δεν απομακρύνεται μόνος του με τα ούρα, τότε οι θεραπείες που εφαρμόζει ο Ουρολόγος Χειρουργός Σταύρος Καζαντζίδης είναι:

Λίθοι στον Ουρητήρα:

Ουρητηροσκοπική Λιθοτριψία με Laser: Η ενδοσκοπική αφαίρεση του λίθου με Laser γίνεται με τη θραύση των λίθων, συνήθως με την χρήση άκαμπτου ουρητηροσκοπίου και σπανιότερα σε λίθους του ανώτερου τριτημορίου με εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο και τον ασθενή σε γενική νάρκωση.

Λίθος στον Νεφρό:

  • Ενδοσκοπική αφαίρεση Λίθου στον νεφρό: Με ενδοσκοπική, χειρουργική αφαίρεση με δύο τρόπους:
    Με εύκαμπτη ανάστροφη ουρητηροσκοπική λιθοτριψία. Είναι μια χειρουργική τεχνική, όπου ο ουρολόγος μπορεί να έχει πρόσβαση στο νεφρό του ασθενούς ενδοσκοπικά, με εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο, χωρίς τομές ή τρύπες στο σώμα, μέσω της ουρήθρας.
  • Με διαδερμική νεφρολιθοτριψία (PCNL): για την αφαίρεση μεγάλων λίθων απευθείας από τους νεφρούς ενώ ο ασθενής είναι υπό γενική αναισθησία.

Λίθοι ανώτερου ουροποιητικού:

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ