Στυτική δυσλειτουργία

Ως στυτική δυσλειτουργία χαρακτηρίζεται η αδυναμία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει μία φυσιολογική στύση, επαρκούς σκληρότητας για μια σεξουαλική πράξη από την οποία θα αντλήσουν ικανοποίηση και οι δύο σεξουαλικοί σύντροφοι. Η στυτική δυσλειτουργία είναι εξαιρετικά συχνή και έχει άμεση σχέση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις πολιτισμικές συνήθειες, την διατροφή και τις μεταβολικές ασθένειες. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες ζουν με το πρόβλημα και το ποσοστό αυξάνει με την ηλικία. Έτσι, εκτιμάται ότι 1 στους 3 άνδρες άνω των 40 ετών, θα εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία κάποιας βαρύτητας.

Αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας

Διάγνωση της στυτικής δυσλειτουργίας:

Η αιτιολογία της νόσου μπορεί να προκύψει από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, τη συνέντευξη ή πρόσθετες και ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις:

Θεραπείες στυτικής δυσλειτουργίας

Σήμερα μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες. Με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της ευρωπαϊκής ουρολογικής εταιρίας είναι τρεις οι γραμμές αντιμετώπισης:

1η γραμμή αντιμετώπισης: Ψυχοσεξουαλική θεραπεία και φάρμακα από το στόμα :

Τα φάρμακα που κυκλοφορούν εγκεκριμένα (PDE5), από τον Ε.Ο.Φ. και το υπουργείο υγείας, προκαλούν μία χάλαση των λείων μυϊκών ινών των αγγείων του πέους με αποτέλεσμα την διαστολή των αγγείων και είσοδο του αίματος στο πέος. Η δράση τους είναι εκλεκτική και μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά επιτυγχάνοντας αποτελεσματική στύση στον ασθενή, με ελάχιστο σεξουαλικό ερέθισμα που όμως είναι απαραίτητο

Τα φάρμακα αυτά σε γενικές γραμμές θεωρούνται ασφαλή. Απόλυτη αντένδειξή τους είναι η συγχορήγηση τους με νιτρώδη φάρμακα. Θα πρέπει πάντα να χορηγούνται με την υπόδειξη ιατρού και την σύμφωνη γνώμη του Καρδιολόγου, ειδικά σε Στεφανιαίους ασθενείς και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

2η γραμμή θεραπείας - Ενδοπεικές ενέσεις:

Πρόκειται για μικρή ποσότητα φαρμάκου που εγχέεται στα σηραγγώδη σώματα με λεπτή σύριγγα με ακόμη λεπτότερο ρύγχος (σύριγγες ινσουλίνης). Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι η προσταγλανδίνη (Caverject) και το Tri-mix που αποτελείται από τριά αγγειοδιασταλτικά φάρμακα: την παπαβερίνη την προσταγλανδίνη και την φαιντολαμίνη. Οι ενδοπεικές ενέσεις έχουν καλή αποτελεσματικότητα , είναι ασφαλή φάρμακα και αποτελούν το επόμενο βήμα εάν δεν υπάρχει ανταπόκριση στα φάρμακα από το στόμα. Σε κάποιες δε περιπτώσεις νευρογενούς αιτιολογίας στυτικής δυσλειτουργίας αποτελούν και την μοναδική λύση, όπως και σε ασθενείς μετά από επεμβάσεις ριζικής προστατεκτομής κι επακόλουθης εμμένουσας στυτικής δυσλειτουργίας που δεν βελτιώνεται με τα φάρμακα από του στόματος. Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός πως ο ασθενής θα πρέπει να εκπαιδευτεί στην εφαρμογή τους. Οι επιπλοκές των φαρμάκων αυτών είναι ο πόνος κατά την φάση της ένεσης, το αιμάτωμα , και ο πριαπισμός , δηλαδή η παρατεταμένη επώδυνη στύση.

3η γραμμή θεραπείας – Τοποθέτηση ενδοπεικών προθέσεων

Με την επέμβαση για την ενδοπεϊκή πρόθεση, ουσιαστικά τοποθετείται ένα υδραυλικό σύστημα δύο κυλίνδρων που εμφυτεύονται στα σηραγγώδη σώματα και επικοινωνούν με ένα ρεζερβουάρ που τοποθετείται υπερηβικά (στην κοιλιά στο κάτω μέρος) και μία αντλία που διακινεί το υγρό και βρίσκεται σαν τρίτος όρχις στο όσχεο.

Το σύστημα αυτό τοποθετείται όταν αποτύχουν τα οι θεραπείες 1ης και 2ης γραμμής. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και οι ασθενείς με πεϊκές προθέσεις είναι εξαιρετικά ευχαριστημένοι.

Οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν είναι η λοίμωξη και σπανιότατα μηχανικά προβλήματα στην αντλία . Πρέπει να σημειωθεί ότι το όλο σύστημα τοποθετείται χειρουργικά και είναι μια επέμβαση που θέλει γνώσεις και εμπειρία. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ