Βιοψία προστάτη

Βιοψία προστάτη αδένα για έλεγχο καρκίνου του προστάτη

Η βιοψία του προστάτη αδένα είναι η μόνη εξέταση που μπορεί να τεκμηριώσει τη διάγνωση του καρκίνου. 

Πως γίνεται:

Συνήθως γίνεται δια του ορθού ή και περινεϊκά με υπερηχογραφική καθοδήγηση.  Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιείται ειδική διορθική υπερηχογραφική κεφαλή, για να καθοδηγήσει την βελόνα βιοψίας κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Στις περιπτώσεις που συνδυάζουμε τη διαγνωστική ακρίβεια της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας του προστάτη με τους υπερήχους, εφαρμόζουμε τη νεότερη μέθοδο βιοψίας που αποκαλείται Fusion βιοψία προστάτη. Η μέθοδος αυτή μας επιτρέπει να στοχεύσουμε συγκεκριμένες και «δύσκολες» περιοχές του προστάτη, πετυχαίνοντας μεγαλύτερα ποσοστά ανίχνευσης εστιών καρκίνου προστάτη. Αυτό επιτυγχάνεται γιατί προσφέρει ακριβέστερη πλοήγηση κι εξασφαλίζει ορθή διάγνωση ακόμη και σε ασθενείς που έχουν ήδη υποβληθεί σε 2 ή 3 βιοψίες χωρίς ακριβή αποτελέσματα.

Οι επιπλοκές από τη βιοψία του προστάτη, είναι σπάνιες με τις πιο συνηθισμένες  μεγαλύτερη αιματουρία από την αναμενόμενη, πυρετό από λοίμωξη του προστάτη ή και δυσκολία στην ούρηση. 

Μετά τη βιοψία ο ιατρός θα σας δώσει σαφείς οδηγίες και αντιβίωση.

Τα δείγματα της βιοψίας στέλνονται σε Παθολογοανατομικό Εργαστήριο για ιστολογική εξέταση και θα δείξουν εάν υπάρχει κακοήθεια καθώς και τα πλήρη χαρακτηριστικά της.

Η βιοψία του προστάτη διενεργείται στο χειρουργείο.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ