Φωτοδυναμική τεχνική

Η χρήση της φωτοδυναμικής για την διουρηθρική εκτομή των θηλωμάτων της ουροδόχου κύστης (επιφανειακός καρκίνος), αποτελεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην καλύτερη χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με το βέλτιστο ογκολογικό αποτέλεσμα.

Συνήθως στην τεχνική αυτή εγχύουμε στην ουροδόχο κύστη μια ώρα πριν το χειρουργείο, ένα ειδικό φάρμακο (HEXVIX), το οποίο απορροφάτε από τα καρκινικά κύτταρα. Με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, ο χειρουργός μπορεί να διακρίνει περιοχές με καρκινικά κύτταρα που δε φαίνονται με τον παλιό «παραδοσιακό» τρόπο. 

Χρησιμοποιείται «μπλε» ειδικό φως μέσω της ενδοσκοπικής κάμερας και με τη βοήθεια αυτού του φωτός ο χειρουργός βλέπει έντονα κόκκινες τις περιοχές με καρκινικά κύτταρα, καθώς και μικρά θηλώματα τα οποία δε θα μπορούσε να τα δει χωρίς τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ειδικά φίλτρα φωτός από την ειδική κάμερα ακόμη και σε περιπτώσεις χωρίς έγχυση του φαρμάκου (HEXVIX), πριν την επέμβαση, που κάνουν την απεικόνιση μικροσκοπικών θηλωμάτων ευκολότερη. Με αυτό τον τρόπο αφαιρούνται πολλά περισσότερα θηλώματα και περιοχές με καρκίνο οι οποίες θα «ξέφευγαν» με τον κλασικό τρόπο.

Ο Ουρολόγος Χειρουργός Σταύρος Καζαντζίδης, συμμετείχε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε σε διεθνές ουρολογικό περιοδικό  με 130 ασθενείς στους οποίους χρησιμοποίησε τη μέθοδο αυτή. Αποδείχθηκε μέσω αυτής ότι η Φωτοδυναμική, πράγματι βοηθάει στην καλύτερη ανίχνευση των θηλωμάτων και στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών. Μειώνει την πιθανότητα υποτροπών κυρίως στους πρώτους 12 μήνες. 

Προς το παρόν είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε για την αντιμετώπιση της απαιτητικής αυτής πάθησης που ονομάζουμε «θηλώματα ουροδόχου κύστης». Αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για να μειωθούν οι υποτροπές και επομένως οι πολλές και επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις.

Φωτοδυναμική τεχνική
ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ