Οδηγίες για την διαδερμική νεφρολιθοτριψία

Πριν την εισαγωγή

Μερικές ημέρες νωρίτερα, γίνεται καλλιέργεια ούρων έτσι ώστε αν βρεθεί μικρόβιο να προηγηθεί αντιβιοτική αγωγή. Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται 7 ημέρες πριν σε συνεννόηση με τον ουρολόγο. Πριν το χειρουργείο θα πρέπει να είστε εντελώς νηστικοί για 6-8ώρες, να μην έχετε πιει νερό και να μην έχετε καπνίσει. Με το βιβλιάριο υγείας σας και με όλα σας τα φάρμακα έρχεστε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και κάνετε εισαγωγή στις «Εισαγωγές» στο ισόγειο.

Στην κλινική μετά την επέμβαση

Όταν επιστρέψετε στο κρεβάτι στο θάλαμο σας, θα έχετε ουροκαθετήρα, ορό και ένα σωληνάκι νεφροστομίας που θα βγαίνει από την περιοχή του νεφρού. Με τα παυσίπονα που χρησιμοποιούμε υπάρχει μόνο ενόχληση στην περιοχή του νεφρού. Την ημέρα του χειρουργείου παραμένετε στο κρεβάτι σας ξαπλωμένοι. Την επόμενη ημέρα το πρωί ή την μεθεπόμενη αφαιρούμε τον καθετήρα και το σωλήνα νεφροστομίας. Στο σημείο του νεφρού από όπου έβγαινε το σωληνάκι νεφροστομίας, τοποθετούμε ένα αυτοκόλλητο σάκο, έτσι ώστε να μαζεύονται τα ούρα που μπορεί να διαφεύγουν για τις επόμενες ημέρες. Κατόπιν οδηγίας του ουρολόγου φεύγετε από την κλινική.

Μετά την κλινική – ανάρρωση

Μην σχεδιάσετε σωματική άσκηση τις 2-3 πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Από την εργασία σας θα πρέπει να απουσιάσετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες, ανάλογα με τη φύση της δουλειάς σας. Τα ούρα σας θα παραμένουν με αίμα για αρκετές ημέρες, όπως επίσης μπορεί να έχετε και συχνουρία με πόνο κατά την ούρηση. Αυτά τα συμπτώματα περιμένουμε να βελτιωθούν στις επόμενες 3-4 ημέρες.

Αν ο ουρολόγος έχει τοποθετήσει ουρητηρικό στεντ (σωληνάκι) θα πρέπει να συνεννοηθείτε για το πότε πρέπει να αφαιρεθεί. Το στεντ αυτό, προκαλεί μερικές φορές πόνο στο νεφρό (κολικό) κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Οδηγίες

Λαμβάνετε αντιβιοτικά και αναλγητικά (παυσίπονα), σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να παραμείνουν σε διακοπή για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ελεύθερη διατροφή στο σπίτι και λήψη τουλάχιστον 2-3 λίτρων υγρών ημερησίως.

 Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον ιατρό σας ή επιστρέψετε αμέσως στο νοσοκομείο σε περίπτωση: Πυρετού, δυνατού πόνου στο νεφρό ή στην κοιλιά ή έχετε σημαντική αιματουρία μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ