Οδηγίες για τη διουρηθρική προστατεκτομή TURIS

Πριν την επέμβαση

Μερικές ημέρες νωρίτερα, γίνεται καλλιέργεια ούρων έτσι ώστε αν βρεθεί μικρόβιο να προηγηθεί αντιβιοτική αγωγή. Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται 7 ημέρες πριν σε συνεννόηση με τον ουρολόγο. Πριν το χειρουργείο θα πρέπει να είστε εντελώς νηστικοί για 6-8ώρες, να μην έχετε πιει νερό και να μην έχετε καπνίσει. Με το βιβλιάριο υγείας σας και με όλα σας τα φάρμακα έρχεστε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό και κάνετε εισαγωγή στις «Εισαγωγές» στο ισόγειο.

Στην κλινική μετά την επέμβαση

Όταν επιστρέψετε στο κρεβάτι, στο θάλαμο σας, θα έχετε ένα ουροκαθετήρα με σάκο με πλύσεις και ορό. Με τα παυσίπονα που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος. Υπάρχει τάση προς ούρηση ή νοιώθετε ότι θέλετε να ενεργηθείτε εξαιτίας του ουροκαθετήρα. Την επόμενη ημέρα το πρωί και εφόσον τα ούρα έχουν καθαρίσει από το αίμα, θα σηκωθείτε από το κρεβάτι σας, θα αφαιρεθεί ο καθετήρας και θα αρχίσετε να πίνετε υγρά. Μόλις ουρήσετε μερικές φορές ο ουρολόγος σας θα σας δώσει εξιτήριο. Εάν παραμένει σημαντικό αίμα στα ούρα μπορεί να χρειαστεί να μείνετε παραπάνω στην κλινική.

Μετά την κλινική – ανάρρωση

Τις πρώτες μέρες η ούρηση είναι συχνή και πονάει. Επίσης συνήθως υπάρχει αίμα στα ούρα. Τα συμπτώματα αυτά είναι πιο έντονα τις πρώτες 3-4 μέρες και βελτιώνονται σταδιακά, όμως μπορεί να παραμείνουν σε κάποιο βαθμό για αρκετές εβδομάδες. Τις πρώτες επίσης μέρες μπορεί να υπάρχει και κάποιου βαθμού διαφυγή ούρων, η οποία όμως σταδιακά εξαφανίζεται. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνει μόνιμα κάποιου βαθμού επιτακτική ακράτεια ούρων η οποία και αυτή σταδιακά βελτιώνεται. Συνήθως χρειάζεται να παραμείνετε σπίτι για 5-7  ημέρες ανάλογα με τη συχνουρία σας. Λαμβάνετε τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που σας χορήγησε ο ιατρός.

Για 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο:

Μετά την επέμβαση συνήθως χάνεται το σπέρμα ή λιγοστεύει η ποσότητά του σε μεγάλο βαθμό. Αυτό δεν προκαλεί κακό στην υγεία σας. Η στύση και η ικανότητα για σεξουαλική επαφή παραμένουν όπως πριν.

Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ουρολόγο σας μετά την επέμβαση αν:

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ