Οδηγίες για ριζική προστατεκτομή (ρομποτική ή λαπαροσκοπική)

Πριν την εισαγωγή

Τα αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να διακόπτονται μερικές μέρες πριν σε συνεννόηση με τον ουρολόγο. Το απόγευμα πριν την επέμβαση τρώτε ελαφρά και κάνετε ένα χαμηλό υποκλυσμό για να ενεργηθείτε (κλύσμα).Περίπου 6 με 8 ώρες πριν το χειρουργείο θα πρέπει να είστε εντελώς νηστικός και να μην έχετε πιει νερό και να μην έχετε καπνίσει.

Στην κλινική μετά την επέμβαση

Όταν επιστρέψετε στο κρεβάτι, στο θάλαμο σας, θα έχετε ένα ουροκαθετήρα και ορό. Επίσης θα έχετε και ένα σωληνάκι (παροχέτευση) στην κοιλιά το οποίο το αφαιρεί ο ιατρός σας την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα. Με τα παυσίπονα που χρησιμοποιούμε δεν υπάρχει ιδιαίτερος πόνος. Το απόγευμα της ίδια ημέρας τρώτε και την επόμενη ημέρα το πρωί σηκώνεστε από το κρεβάτι σας. Εφόσον τα ούρα είναι καθαρά, την επόμενη ημέρα το μεσημέρι, γυρίζετε στο σπίτι σας. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί να παραμείνετε άλλο ένα βράδυ. Από την κλινική φεύγετε με τον ουροκαθετήρα, τον οποίον τον αφαιρεί ο ιατρός σας μετά από περίπου 7-8 ημέρες.

Μετά την κλινική – ανάρρωση

Θα χρειαστεί να λείψετε από την εργασία σας για περίπου 10 ημέρες. Μπορείτε να κάνετε μπάνιο με τον ουροκαθετήρα μετά από 3-4 ημέρες. Η διατροφή είναι ελεύθερη. Λαμβάνετε τα αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που σας χορήγησε ο ιατρός. Θα νοιώθετε μια δυσφορία στο περίνεο (περιοχή κάτω από τους όρχεις) για μερικές εβδομάδες. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να κάθεστε σε μαλακό κάθισμα και να χρησιμοποιείτε μαξιλαράκι.
Μετά την αφαίρεση του καθετήρα και εφόσον ξεκινήσει η ούρηση, μπορείτε να επιστρέψετε στις εργασίες σας. Τις πρώτες ημέρες μπορεί να σας φεύγουν λίγα ούρα και γι αυτό καλό είναι να φοράτε προστατευτική πάνα. Όταν ουρείτε καλό είναι να προσπαθείτε κάνετε διακοπές στη ροή των ούρων έτσι ώστε να δυναμώνει ο σφιγκτήρας μυς. Ένα μήνα μετά την επέμβαση θα πρέπει να μετρήσετε το psa.

Οδηγίες

ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ